stedentrip rome

Rome is het centrum van een netwerk van wegen dat de lijnen volgt van het oude Romeinse wegennet. Dat begon bij het Capitool, en dat Rome verbond met het gehele Romeinse rijk.

Tegenwoordig word Rome verbonden door de Grande Raccordo Anulare (GRA), een ringweg, op een afstand van ongeveer 10,5 kilometer tot het centrum.

De aansluitende autosnelwegen zijn onder meer de autosnelweg A1 (Noord-Zuid, vergelijk de oude Via Tiberina en Via Salaria. De autoweg A24 (naar het Oosten, Via Tiburtina). De A12 (langs de kust naar het noorden, Via Aurelia) en de A91 (naar vliegveld Fiumicino).

Het vliegveld Rome Fiumicino, bij de kustplaats Fiumicino, ook Leonardo da Vinci International Airport genoemd, is één van de belangrijkste vliegvelden van Italië. Rome beschikt ook over een tweede internationale luchthaven, Rome Ciammpino, een gecombineerde civiel en militair vliegveld, ten zuidoosten van de stad.

In de toekomst komt er nog een derde vliegveld Viterbo bij, dit komt ten noorden van Rome maar is nog in aanbouw.

Een knooppunt voor verkeer in Italiëstedentrip rome

Dankzij de centrale ligging op het Italiaanse schiereiland is Rome een belangrijk knooppunt voor het spoorverkeer. Station Roma Termini is het belangrijkste station van Rome. De internationale treinen met bestemmingen als Parijs vertrekken hier.

Vanuit Rome vertrekken twee hogesnelheidslijnen, één naar Napels en één naar Florence (en verder naar Milaan en Turijn).

Het is ook een belangrijk knooppunt voor bus en metro. Kleinere stations zijn Roma Tiburtina, Roma Trastevere, Roma Tuscolana en Roma Ostiense.

Omdat Termini een kopstation is stoppen niet alle doorgaande langeafstandtreinen in Termini, maar in Tiburtina.

Vooral als je het verkeer in Rome zelf ziet, lopen bij veel vakantiegangers nogal eens de rillingen over het lijf. Romeinen, maar ook andere Italianen, staan er om bekend dat ze de regels van het verkeer niet altijd even netjes volgen.

Buitenlanders die in het verkeer met eigen auto of taxi rondrijden, staan dan ook nogal eens doodsangsten uit, maar laat je daardoor niet weerhouden om deze mooie stad te bekijken.

Zoals gezegd is Rome een bijzonder grote en drukke stad. Onervaren autobestuurders kunnen hier beter ook niet gaan rijden. Het kan erg chaotisch zijn en overal komen mensen vandaan. Veel toeristen kiezen er daarom voor om gewoon per voet de stad te verkennen. Ook het openbaar vervoer wordt veelvuldig gebruikt.

Roma Pass

Als je de Roma Pass aanschaft, kun je drie dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook krijg je vrijkaartjes voor diverse musea en zijn enkele bezienswaardigheden gratis te bezoeken. Op het kaartje van de Roma Pass staan de deelnemende musea en bezienswaardigheden.