
Vaticaanstad in het Italiaans: Stato della Città del Vaticano. Dit is het kleinste onafhankelijke land ter wereld. Het grondgebied van Vaticaanstad wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is.
Het wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel, en is de hoofdzetel van de Katholieke kerk. Het staatshoofd van Vaticaanstad is de Paus, die zijn officiële verblijf heeft in het Apostolisch Paleis.
Ten tijde van de Sede Vacante, de pausloze periode na het overlijden of aftreden van de regerende Paus, worden de lopende zaken behartigd door de Camerlengo.
Ontstaan van Vaticaanstad
Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan als gevolg van het verdrag van Lateranen, dat door Paus Pius XI en Benito Mussolini werd ondertekend. Daarin werd nadrukkelijk opgenomen dat het een nieuw gecreëerde staat werd. Formeel kan het dus niet als voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat beschouwd worden.
Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie, maar neemt wel deel aan diverse internationale organisaties.
Werelderfgoed
Vaticaanstad staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De Paus bezat eeuwenlang als hoofd van de Kerkelijke staat, een groot gebied in centraal en oost Italië,waaronder de regio Lazio waar Rome ligt. In 1866 veroverden de republikeinse troepen de staat, onder leiding van de nationalistische strijder Giuseppe Garibaldi, die voor een verenigd Italiaanse koninkrijk vocht. Maar Latium bleef voor de Paus behouden, door steun van de Franse keizer Napoleon III.
in 1870 trok Napoleon III zijn troepen terug naar de front van de Frans-Duitse Oorlog, en werden Latium en Rome door het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië geannexeerd. De Paus beschouwde zichzelf na het verlies als gevangene in het Vaticaan en wilde het grondgebied niet verlaten.
Men bleef de legitimiteit van de annexatie van 1870 bestrijden, en deze situatie duurde bijna 60 jaar, tot 1929. Toen ondertekenden Pius XI en Mussolini het voornoemd verdrag. Hierin werd kreeg de paus het huidige kleine stukje grondgebied als soevereine staat toegewezen.
Sixtijnse kapel
Wist jij dat de Sixtijnse Kapel de plek is waar de nieuwe paus wordt uitverkozen? Het is beslist een unieke ervaring om hier eens te zijn geweest. In de kapel hangen ook enkele fresco’s van Michelangelo. Om deze kapel te bezoeken, dient er een kaartje gekocht te worden.