stedentrip rome

Rome is ook een echte sportstad, waar ook grote sportevenementen werden en worden gehouden. In 1960 vonden de Olympische spelen in Rome plaats.

In Italië is voetbal verreweg de belangrijkste sport, AS Roma en Lazio Roma zijn enkele van de grootste clubs uit Italië naast Juventus , AC Milaan en Inter Milaan uit andere steden.

Voetbal clubs

AS Roma is de club van de binnenstad, maar ook in de zuidelijke en oostelijke buitenwijken heeft de club een grote aanhang.

SS Lazio is de club van de Provincie Lazio, en heeft ook supporters in de noordelijke buitenwijken van Rome. De twee clubs delen het Stadio Olimpico. Er is dus haast ieder weekend een voetbalwedstrijd in het stadion. Als je wel eens naar het voetballen gaat, dan moet je ook zeker in Rome een keer een wedstrijd bezoeken.

De sfeer is van dien aard, dat de meeste Nederlandse voetbalclubs maar schraal afsteken hierbij. Hier kan je pas echt genieten van alles wat op, en om het veld gebeurt.

De derde club van Rome is overigens het kleine Cisco Roma.

De Derby tussen AS Roma en SS Lazio Roma wordt Derby Della Capitale genoemd, in het Nederlands is het Derby van de Hoofdstad.

Meer sport in Rome

Maar, dat is natuurlijk niet alles wat er op sportgebied gebeurt in deze indrukwekkende stad. Wat sport betreft kan je haast geen sport bedenken, die niet plaats zal vinden in Rome.

Zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse atletiekwedstrijden, waarin regelmatig zelfs de wereldkampioenschappen plaatsvinden in Rome, en natuurlijk de halve en hele marathon.

En natuurlijk veel sport tijdens de Golden League in de stad.

Overigens, alhoewel de rond van Italië soms wel Rome aandoet, vinden doorgaans geen wielerwedstrijden plaats in de stad, ook de Giro heeft haar finale normaal gesproken niet in Rome.

Wel wordt sinds 2011 ieder jaar de Memorial Romano Scotti gehouden, een veldrijwedstrijd.